top of page
Sök
  • Skribentens bildHantverkarskolan

Bomliftens pendelaxel och skräp på marken!

Uppdaterat: 14 juni 2020

Ja det gäller att tänka till när ni kör bomlift!


Det finns en massa olika faror med att köra en lift. Det händer saker i korgen när man kör över ett hinder, kan räcka som på bilden där vi kör över en 45 mm regel. Det gungar till rejält i korgen. Håller man inte i sig kan man lätt skada sig.När ni ska förflytta en bomlift så har man pendlande hjulaxlar, de rör sig för att man ska kunna köra över ojämnheter. När ni ska arbeta med liften och manöverera bommen ska hjulaxlarna låsa sig i förhållande till chassit för då måste det vara stabilt. 


Hjulaxlarna pendlar efter underlaget när du framför liften med bommen i transportläge. På vissa liftar kan man koppla i och koppla ur detta från manöverpanelen och hos andra tillverkare sker detta helt automatiskt. Se till att du känner till hur just den bomlift du ska köra fungerar.


Om ni tittar på bilderna nedan så ska vi förklara. På vänstra bilden kör föraren med bommen i transportläge uppför en ramp med ena hjulet. När han kommit upp en bit kör han ut bommen utanför tranportläget, axeln låser sig för att vara stabil när man kör ut bommen. Bild höger. Därefter kör han nerför rampen, då har axeln låst sig. Om han nu i detta läge kör ner bommen i transportläge kommer  låsningen att släppa och hjulet åka ner på marken igen. Är man inte beredd så kan man skada sig.


Hur fungerar detta på den lift du kör? Det måste du ta reda på så du är beredd om det skulle hända. Läs alltid bruksanvisningen på den lift du ska köra.


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page